Ajankohtainen artikkeli

Tältä sivulta löydät Kainuun Liikunnan ajankohtaisen artikkelin.

Kainuun ysiluokkalaisille oma maksuton BYOU-liikkumiskampanja helmikuussa

BYOU-bingo on 9.-luokkalaisten oma olympiateemainen liikkumiskampanja, jossa nimensä mukaisesti tavoitteena on saavuttaa bingo tai kaksi tai kahmia vaikka kaikki ruudut täyteen! BYOU-bingo koostuu 4×4-ruudukon erilaisista liikkumiseen ja hyvinvointiin liittyvistä tehtävistä, jotka koululuokka yhdessä suorittaa. Pisteitä ei jaeta vain määrästä, vaan myös laatu ratkaisee. Eniten pisteitä kerännyt luokka viettää palkintona VIP-päivän/-illan Vuokatissa keskiviikkona 23.3.2022 EYOF-kisoissa! VIP-päivän ohjelma tarkentuu myöhemmin.

”Kyseessä on matalan kynnyksen kampanja, jossa tavoitteena on hauskoilla pienillä tehtävillä paitsi aktivoida nuoria liikkumaan, myös vahvistaa oppilasryhmien yhteisöllisyyttä ja osallisuutta,” kertoo kampanjan vastuuhenkilö Ira Liuski Kainuun Liikunnasta. Osallistumisen helppous näkyy siinä, että kampanja sisältää eritasoisia haastetehtäviä, joista kukin luokka voi oman innostuksen ja aikataulun puitteissa valita itse suorittamansa tehtävät. Tehtäviä voi suorittaa vapaasti kampanjan aikana, eikä niitä ole pakko sitoa tiettyyn yhteen ajankohtaan.

Kampanjan tehtävien ideoinnista ovat vastuun kantaneet Kajaanin ammattikorkeakoulun liikunnanohjaajaopiskelijat. Tehtävissä on luvassa nopeita päiväkohtaisia haasteita että pidempiä viikkokohtaisia tehtäviä. ”Tässä kampanjassa laatu korvaa määrän, eli mitä luovempia toteutuksia luokat keksivät, sen parempi”, kertoo kampanjan sisältöä suunnitellut opiskelija Otto Ohmeroluoma. Erilaiset haasteet tuottavat eri määrän pisteitä, joten mitä haasteellisempi tehtävä, sitä enemmän pistepotti voi kasvaa. Pisteytys ei siten ole riippuvainen oppilasryhmän koosta.

Suoritetut tehtävät kuvataan tai videoidaan, jotta raati pääsee ne arvioimaan. Oppilaiden osallisuuden edistämiseksi oppilasryhmää edustava oppilas voi palauttaa tehtävät suoraan itse. Näin ollen kampanja ei lisää opettajien työtä. ”Vallitseva koronatilanne aiheuttaa paljon erilaisia lisätoimenpiteitä opettajille, joten halusimme rakentaa kampanjan, jossa oppilaat itse voivat olla mahdollisimman aktiivisia ja omatoimisia”, avaa Ira Liuski kampanjan suunnittelun lähtökohtia. Kampanjaan ilmoittautuminen edellyttää kuitenkin luokkaryhmää edustavan opettajan nimeämisen, joka hoitaa virallisen ilmoittautumisen sähköisellä lomakkeella. ”Vaikka oppilaat melko itsenäisesti kampanjaa voivat toteuttaa, on aikuisen tuki aina tärkeää”, muistuttaa Ira Liuski.

Kampanja-aika on 7.2.-6.3.2022 ja kampanjaan ilmoittautuminen on parasta aikaa käynnissä. Opettaja voi ilmoittaa luokan 31.1.2022 mennessä tämän linkin kautta. Opettajat saavat kampanja-aineiston käyttöönsä torstaina 3.2.2022 antamaansa sähköpostiosoitteeseen. Kampanja-aineisto sisältää linkin OneDrive -kansioon sekä bingotehtävien ohjeet. Tarkat kampanjan ohjeet ja ehdot löytyy täältä.

BYOU-liikkumiskampanja toteutetaan osana Kainuun Liikunnan hallinnoimaa Erasmus+ -ohjelman rahoittamaa hanketta, jonka yhtenä tavoitteena on edistää kainuulaisten lasten ja nuorten fyysistä aktiivisuutta ja tuottaa liikunnan iloa. Hankkeessa tehdään erilaisia liikunnan edistämistoimenpiteitä Vuokatin EYOF-kisojen ympärillä. Tämän kampanjan tavoitteena on aktivoida nuoria liikkumaan ja tarjota tietoa liikunnan positiivisista terveysvaikutuksista. Lisäksi keskiössä on nuorten osallisuus ja yhteisöllisyys.

Euroopan nuorten olympiafestivaalit (EYOF Vuokatti 2022) on Euroopan Olympiakomiteoiden luoma ja kansainvälisen Olympiakomitean suojeluksessa järjestettävä kilpailutapahtuma eurooppalaisille nuorille, vuosina 2003-2006 syntyneille urheilijoille. 20.-25.3.2022 kisattavien, järjestyksessään 15. Euroopan nuorten talviolympiafestivaalien päänäyttämönä toimii Vuokatti, jossa kisataan suurin osa lajeista: alppihiihto, ampumahiihto, lumilautailu, maastohiihto, short track ja taitoluistelu. Jääkiekko-ottelut pelataan Kajaanissa, ja mäkihyppy ja yhdistetty kisataan Lahdessa.  Euroopan maista 46 on vahvistanut osallistumisensa, ja kisoihin odotetaan yhteensä noin 2.000 joukkueenjäsentä. Lisätietoa EYOF Vuokatti 2022 -kisoista osoitteessa www.eyof2022.fi.

Jaa viesti

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Tilaa uutiskirje

Liity Kainuun Liikunnan uutiskirjeen lukijaksi! Pysyt ajan hermolla tulevista tapahtumista, liikunnan ja urheilun uusimmista tuulista, koulutuksista, tukiasioista ja paljosta muusta.