Kainuun Liikunta varautuu koronaan kunnolla

Julkaistu 16.3.2020
Päivitetty 17.3.2020

Kainuun Liikunnan motto on #kunnontekemistä, ja toimimme aina kainuulaisten terveys edellä. Lisäksi teemme kaikkemme koronaviruspandemian hillitsemiseksi.

Tapahtumat
Valtioneuvosto on suosittanut, että kaikki yli 500 hengen yleisötilaisuudet perutaan 31.5.2020 saakka koronaviruksen vuoksi. Lisäksi Pohjois-Suomen aluehallintovirasto on kieltänyt tartuntalain 58 §:n 1 momentin nojalla kaikkien Pohjois-Suomen aluehallintoviraston toimialueen kuntien alueilla (mm. kaikki Kainuun kunnat) sisä- ja ulkotiloissa järjestettävät yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset, joihin osallistuu yli 500 henkeä 12.4.2020 asti.

Päivitys 17.3.2020: Valtioneuvosto on määrännyt 16.3.2020, että rajoitetaan julkiset kokoontumiset kymmeneen henkilöön ja suositellaan välttämään tarpeetonta oleilua yleisillä paikoilla. Linjaus on voimassa 13.4.2020 asti.

Kainuun Liikunta peruu tässä vaiheessa seuraavat tapahtumat:
– Barents Winter Games (27.-29.3.2020) peruttu
– Avoin ja hyväksyvä seuratoiminta -iltaseminaari (torstai 16.4.2020) peruttu
– Kunnon kevätpäivä (torstai 14.5.2020) peruttu
– Villiinny keväästä (lauantai 16.5.2020) peruttu

Harrastetoiminta
Olympiakomitea on tiedottanut 15.3.2020 koronaviruksen vaikutuksesta urheiluun seuraavasti:
– Jos saat covid19-tartunnan, noudata THL:n ohjeita.
– Jos tiedät altistuneesi covid-19-tartunnalle, vältä kovatehoista harjoittelua viruksen itämisaikana (14 vuorokautta).
– Älä harjoittele, jos sinulla on hengitystieinfektion oireita. Covid-19-virus voi aiheuttaa sydänlihasvaurion ja keuhkokuumeen.

Suomen hallituksen suosituksen mukaan tartuntojen vähentämiseksi tulee rajoittaa ei-välttämätöntä toimintaa, kuten lähikontakteja harrastetoiminnassa ja muulla vapaa-ajalla.  Liikunnan ja urheilun harrastamista voi edelleen jatkaa, mutta vallitsevassa tilanteessa on kiinnitettävä erityistä huomiota viruksen leviämistä ehkäiseviin toimiin ja suosittava omatoimista harjoittelua ja ulkoliikuntaa.

Päivitys 17.3.2020: Valtioneuvosto on määrännyt 16.3.2020, että rajoitetaan julkiset kokoontumiset kymmeneen henkilöön ja suositellaan välttämään tarpeetonta oleilua yleisillä paikoilla. Lisäksi suljetaan mm. valtion ja kuntien harrastustilat ja –paikat, uimahallit ja muut urheilutilat, nuorisotilat, kerhotilat ja järjestöjen kokoontumistilat. Suositellaan yksityisen ja kolmannen sektorin toimijoiden toimivan samoin. Linjaus on voimassa 13.4.2020 asti.

Toimintamaksut
Urheiluseurat ovat joutuneet perumaan harjoituksia ja tapahtumia. Lähtökohtana seuratoiminnassa on yhteisöllisyys, ja toiveena on, että koronan seuraukset kuitattaisiin yhdessä ja yhteisvastuullisesti. Olympiakomitea on tiedottanut 13.3.2020 koronaviruksen vaikutuksesta seurojen toimintamaksuihin seuraavasti:
– Jäsenmaksut: eivät liity toimintaan, joten niitä ei palauteta.
– Toimintamaksujen osalta lähtökohtana on aatteellisen toiminnan kustannusten jakaminen. Kustannukset jaetaan osallistujien kesken. Jos osallistumismaksu on peritty etukäteen ja tilaisuus peruuntuu, seura säästää joissakin kustannuksissa. Tämä säästö tulisi palauttaa maksun maksaneille eli kustannukset jaetaan ilmoittautuneiden kesken.
– Jos kyseessä on liiketoiminta, koko maksu tulee palauttaa, jos tapahtumaa ei järjestetä.
– Jos harjoitukset ja tapahtumat siirretään tulevaisuuteen, maksua ei tarvitse palauttaa. Jos uusi aika ei henkilölle käy ja hän vaatii palautusta, maksu palautetaan hänelle joko osin kulujen jälkeen (aatteellinen toiminta) tai kokonaan (elinkeinotoiminta).

Olympiakomitea arvioi 13.3.2020, että korona ei riittäne force majeure -syyksi, eli seura ei voi pitää rahoja itsellään ylivoimaiseen esteeseen vedoten. Etelä-Suomen Liikunta ja Urheilu ry:n ja Asianajotoimisto Legistumin 16.3.2020 laatiman ohjeistuksen mukaan lähtökohtaisesti seuraa on kohdannut force majeure toteuttaa harrastustoimintaa, joten jo maksettujen kausimaksujen palautusvelvollisuutta ei tämän ohjeistuksen mukaan ole. Siispä huomautamme, että tilanne on erittäin poikkeuksellinen ja se elää koko ajan. Tästä syystä ohjeistukset voivat olla ristiriidassa keskenään. Suosittelemme seuraamaan pääsääntöisesti viranomaisten määräyksiä ja suosituksia sekä lajiliittojen ohjeistuksia.

Pestään käsiä, pysytään terveinä ja pidetään huolta toisistamme sekä harjoitellaan omatoimisesti ja liikutaan kauniissa Kainuun luonnossa!

Jaa viesti

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

2 ajatusta aiheesta “Kainuun Liikunta varautuu koronaan kunnolla”

 1. Pöyristyttävää

  ”Kainuun Liikunnan motto on #kunnontekemistä, ja toimimme aina kainuulaisten terveys edellä. Lisäksi teemme kaikkemme koronaviruspandemian hillitsemiseksi. ” Silti päätitte olla perumatta After Ski – tapahtuman ja laittaa alulle koronatartuntaketjun? Kainuulaisten terveys kiittää!

  1. Kainuun Liikunta ry

   Hei, kiitoksia kommentista! Olemme vastanneet Vuokatti Hiihdon järjestelyistä ja perumisesta, mutta minkäänlaisesta after skistä meillä ei ole mitään tietoa emmekä ole sellaisia olleet missään vaiheessa järjestämässä. Kainuun Liikunta on siis toiminut vastuullisesti ja noudattanut kaikkia viranomaisten ohjeistuksia, suosituksia ja määräyksiä tässä koronavirustilanteessa.

   Myös Kainuun Sanomien nettisivuilla 6.4.2020 klo 15.34 julkaistua juttua otsikolla ”Koukkari: Kainuussa on koronatartuntoja selvästi enemmän kuin THL:n rekisterissä” on täsmennetty tältä osin: https://www.kainuunsanomat.fi/artikkeli/koukkari-kainuussa-on-koronatartuntoja-selvasti-enemman-kuin-thl-n-rekisterissa-180527227/

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *