Varhaiskasvatus

Meillä kaikilla aikuisilla niin kodeissa, koulussa, varhaiskasvatuksessa sekä harrastuksissa on vastuu siitä, että lapsilla on mahdollisuus liikkua tarpeeksi. Uusien lasten liikuntasuositusten mukaan alle 8-vuotiaille lapsukaisille pittää tulla päivän aikana vähintään kolome tuntia liikuntaa.

Nämä suositukset varhaisvuosien fyysisestä aktiivisuudesta ovat osa opetus- ja kulttuuriministeriön sekä sosiaali- ja terveysministeriön koordinoiman Terveyttä ja hyvinvointia edistävän liikunnan linjausten 2020 (TEHYLI) toimeenpanoa. Taustalla on YK:n lapsen oikeuksien yleissopimus.

Kainuun Liikunta tarjoaa varhaiskasvatushenkilöstölle mm. koulutusta, tiedottaa ajankohtaisista lasten liikuntaan liittyvistä asioista ja kampanjoista sekä antaa vinkkejä liikunnan käytännön työhön. Kainuun Liikunta on mukana erilaisissa tapahtumissa innostamassa ja kannustamassa lapsia ja perheitä liikunnan iloon.

Tarkoituksenamme on madaltaa kynnystä koko perheen yhteiseen liikuntaan antamalla konkreettisia helposti toteutettavia vinkkejä, jotka ovat helppo totteuttaa ihan tavallisessa arjessa. Huono sää ei ole este, eikä aina tarvihe olla etes kalliita liikuntavälineitä. Liikunta voi olla ihan ilimasta.

Meillä aikuisilla on välillä tapana ajatella asiat liian monimutkaisesti. Lapsille liikunta on kepeää leikkiä, sillä lasten mielikuvitus on ehtymätön. Aikuisten on hyvä välillä polvistua lapsen tasolle, katsella maailmaa lasten perspektiivistä ja jättää pois turhat ”ei saa hyppiä!” ja ”älä kiipeile!” -käskyt.

Piha, puisto, metsä ja ihan tavallinen kodin olohuone tarjoavat oivalliset puitteet aistikkaaseen liikuntaseikkailuun. Vilahtiko tuolla puussa Kurre-orava? Kuinka monta erilaista käpyä/kukkaa/puuta näämme matkan varrella? Olohuoneen matto on laavaa, jonka yli voi mennä ainoastaan sohvatyynyjä pitkin. Pieni jakkara on reitin varrella oleva taikakivi. Hurrrjat pehmolelut ovat piiloutuneet kotiin ja ne kaikki täytyy löytää. Harjan varsi on villihevonen, jonka selässä voi ratsastaa.

Pieni ripaus heittäytymistä, ja koko perhe voi hypätä yhdessä ikimuistoiseen liikuntaseikkailuun. Seikkailun päätteeksi voidaan yhdessä lapsen kanssa keskustella, mikä seikkailussa oli parasta ja mikä jännittävintä. Seikkailun idea on se, että se ei ole liian ennalta ohjattua.

Kainuun Liikunta tukee lasten liikuttamista

Varhaiskasvatuksen Ilo kasvaa liikkuen -ohjelma on laajan asiantuntijaverkoston ja satojen pilottipäiväkotien yhteistyöllä kehitetty valtakunnallinen liikkumis- ja hyvinvointiohjelma. Ohjelman tavoitteena on mahdollistaa jokaiselle lapselle liikkumisen ilo sekä riittävä päivittäinen fyysinen aktiivisuus.

Maksuton valtakunnallinen ohjelma tarjoaa varhaiskasvattajille välineitä lasten liikkumisen lisäämiseen sekä oman työn kehittämiseen VASU2018 sekä varhaisvuosien fyysisen aktiivisuuden suositusten pohjalta. Ohjelma tarjoaa konkreettisia askelmerkkejä fyysisesti aktiivisen oppimisympäristön sekä toimintakulttuurin luomiseen.

Ohjelmaan voivat ilmoittautua:
– yksikkö (päiväkoti, perhepäivähoito, avoin varhaiskasvatus) tai
– kunta (varhaiskasvatuksen johto/hallinto)

Yksiköiden ilmoittautumisesta vastaa aina yksikön johtaja. Kuntatasolla päätöksen tekee varhaiskasvatuksen johto. Ohjelmaan liittyminen on maksutonta. Kaikki ohjelman materiaalit ovat saatavilla veloituksetta sähköisesti ohjelman verkkosivuilla ja ohjelma-alustalla, jonne yksiköt saavat tunnukset ilmoittautuessaan mukaan ohjelmaan.

Kainuun Liikunta on mukana toteuttamassa Liikkuva lapsi varhaiskasvatuksessa -hanketta yhdessä muiden liikunnan aluejärjestöjen kanssa. Hankkeen puitteissa järjestämme koulutuksia, sparrausta ja verkostotapaamisia Liikkuva varhaiskasvatus (Ilo kasvaa liikkuen) -ohjelman toteuttamiseen. Tähän hankkeeseen olemme saaneet avustusta Opetus- ja kulttuuriministeriöltä.

Lisätietoja