Kajaanin urheilukampus

Kajaanin Urheilukampus -urheiluakatemian ja urheilijan opintopolun kehittämishanke pyrkii rakentamaan ja luomaan toiminnalle yhdenmukaisen imagon ja brändin, jossa korostuvat alueemme erinomaiset harjoittelupuitteet, laadukas koulutus ja työelämälähtöinen opiskelu.

Kajaanin Urheilukampus -urheiluakatemian ja urheilijan opintopolun kehittämishanke

Vuokatti-Ruka Urheiluakatemian Kajaanin toiminta käynnistyi nykymuotoisena vuonna 2010. Toiminta on kasvanut laajuutta ja kattaa nykyisin kouluasteet perusopetuksesta korkeakouluun saakka. Kajaanissa on erinomaiset olosuhteet usean urheilulajin tavoitteelliseen harjoitteluun ja harrastamiseen sekä monipuolisesti vaihtoehtoja eri aloille kouluttautumiseen niin 2. asteella kuin ammattikorkeakoulussakin. Kainuun Liikunnan hallinnoima tammikuussa 2020 alkanut hanke pyrkii rakentamaan ja luomaan Kajaanin Urheilukampukselle yhdenmukaisen imagon ja brändin, jossa korostuvat alueemme erinomaiset harjoittelupuitteet, laadukas koulutus ja työelämälähtöinen opiskelu.

Hankkeen aikana kehitetään Kajaanin akatemiatoiminnan laatua selvittämällä urheiluseurojen osaamisen ja koulutuksen tarpeita. Lisäksi selvitetään laajasti oppilailta ja opiskelijoilta heidän ajatuksiaan ja toiveitaan tavoitteellisen urheilijan polun rakentamiseen alueellemme. Nuoren tavoitteellinen kaksoisura vaatii urheilun ja koulutyön sujuvaa yhteensovittamista, ja tämän tavoitteen toteuttamiseksi hankkeen aikana tehdään tiivistä yhteistyötä kaikkien akatemiatoiminnassa olevien koulujen ja oppilaitosten kanssa.

Hankkeen toisena osatoteuttajana on Kajaanin ammattikorkeakoulu. Hankkeen yhtenä ja tärkeänä tavoitteena on yhtenäisen ja eheän urheilijan opintopolun luominen Kajaanissa perusasteelta korkeakouluun saakka sekä Kajaanin ammattikorkeakoulun liikunnanohjaajakoulutuksen ja urheiluakatemiatoiminnan yhteistyön tiivistäminen ja kehittäminen. KAMK:n ja Urheiluakatemian yhteistyöhön liittyy muun muassa valmennuksen koulutusmoduuleiden kehittäminen. Tarkoituksena on tarjota KAMK:n liikunnanohjaajaopiskelijoille jatkossa yhä enemmän mahdollisuuksia suunnitella ja toteuttaa tavoitteellisesti urheilevien nuorten valmennusta ja urheilijan tukipalveluita.

Kajaanin Urheilukampus
Kajaanin urheiluakatemiatoiminta on Vuokatti-Ruka Urheiluakatemian alaista toimintaa. Samaan akatemiaperheeseen kuuluu Sotkamon urheilulukion lisäksi Kuusamon lukio ja Rukan Alppikoulu. Tammikuussa 2020 alkaneen Kajaanin Urheilukampus -hankkeen myötä Kajaanin akatemiatoimintaa kehitetään edelleen, ja yhteistyötä eri toimijoiden välillä tiivistetään. Tavoitteena on luoda alueellemme eheä ja tavoitteellinen urheilijan polku ja erilaisin tukipalveluin tukea ja ohjata nuorta kaksoisurallaan. Kajaanin akatemiatoiminta, johon liittyy opiskelu, tavoitteellinen harjoittelu sekä urheilijoille tarjottavat tukipalvelut kulkevat vuodesta 2020 alkaen nimellä Kajaanin Urheilukampus.

Kajaanissa valmennusta tarjotaan 2. asteella, ammattikorkeakoulussa sekä varusmiespalveluksessa oleville nuorille. Valmennuksesta vastaavat paikallisten urheiluseurojen ammattivalmentajat. Lisäksi Lehtikankaan yläkoulussa toimii liikuntaluokat, jotka ovat osa Kajaanin urheiluakatemiatoimintaa ja peruskoulusta korkea-asteelle ulottuvaa urheilijan polkua. Liikuntaluokat kattavat tällä hetkellä kaikki yläkoulun luokka-asteet.

Kajaanissa ohjattua urheiluakatemiatoimintaa järjestetään tällä hetkellä seuraavissa lajeissa: salibandy, jääkiekko, jalkapallo, yleisurheilu, kilpa-aerobic ja tanssi. Lisäksi Kainuun Prikaatin varusmiehillä on mahdollisuus osallistua ohjattuun urheiluakatemiatoimintaan jääkiekossa, salibandyssä, jalkapallossa, pesäpallossa sekä muutamissa yksittäisissä yksilölajeissa.

Kajaanissa akatemian lajivalmennuksesta vastaavat paikalliset urheiluseurat sekä tanssikoulu. Valmentajat ovat ammattivalmentajia ja sitoutuneita tukemaan ja ohjaamaan nuoria kaksoisuralla.

Kajaanin akatemiavalmennuksesta vastaavat seurat
Papas ry
Kajaanin Junnu Hokki 68 ry
Kajaanin Haka ry
Kajaanin Kipinä ry
Kajaani Gymnastics ry
Kajaani Dance

Kajaanin Urheilukampus -urheiluakatemian ja urheilijan opintopolun kehittämishanke on Kainuun Liikunnan hallinnoima Euroopan sosiaalirahaston rahoittama hanke. Hankkeen osatoteuttajana on Kajaanin ammattikorkeakoulu. Hanke aika on 1.1.2020-31.12.2021.

Lisätietoja

Veera Valtanen
Projektipäällikkö
+358 44 358 9556
veera.valtanen(at)kainuunliikunta.fi

Anni Heikkinen
Markkinointikoordinaattori
+358 44 532 5923
anni.heikkinen(at)kainuunliikunta.fi

Tilaa uutiskirje

Liity Kainuun Liikunnan uutiskirjeen lukijaksi! Pysyt ajan hermolla tulevista tapahtumista, liikunnan ja urheilun uusimmista tuulista, koulutuksista, tukiasioista ja paljosta muusta.